shopping

Kosthold for de unge – hvordan få dem til å spise riktig?

single-image

De fleste foreldre som enten har, eller har hatt, ungdom i huset har på ett eller flere tidspunkt følt på kroppen frustrasjonen over at ungdommen ikke er villig til å følge et fullverdig kosthold.

Et fullverdig kosthold er det samme for ungdom som for voksne; fire måltider om dagen med mye grønt og frukt. Det som oftest står på menyen til våre unge håpefulle er brus og sukkerholdig søppelmat som ikke gir noe næring, kun en rask boost i blodsukkernivået. Noe som igjen går utover konsentrasjon og læreevne.

Utfordringen ligger i å få dem til å forstå viktigheten av riktig ernæring når de er kommet opp i en alder hvor man som foreldre ikke kan påvirke på annen måte enn via råd og vink.

Hemmeligheten ligger i å få de selv til å forstå nytteverdien av å spise næringsrikt. Det kan man oppnå ved å finne ut hva som opptar dem og hvilke aktiviteter de liker som krever høy yteevne eller konsentrasjon. På disse områdene er de langt mer lydhør hvis man introduserer en løsning som gjør det enklere for dem å gjennomføre aktiviteten. Eksempelvis vil en ungdom som er opptatt av dataspilling være langt mer lydhør for råd som gjør han til en bedre spiller enn at vedkommende vil gjøre det bedre på skolen.

Når man har fanget interessen deres på dette området kan det være lurt å få dem til å teste ut i en periode ved å legge merke til forskjellen mellom hvor fokusert de er når de kun lever på sukker og når de inntar skikkelig næring.

Hvis de av en eller annen smaksmessig årsak, ikke er mottakelig for å endre kostholdet radikalt over natten kan det å få dem til å innta en næringsrik måltidserstatning i en periode være en løsning. Poenget er å få dem til å føle en forskjell i positiv retning. Det er også viktig at man ikke innfører et regime hvor man fjerner alt godteri over natten. Det hjelper sjelden. Når man kjøper snop kan man foreta kjøp av godteri på nett.

You may also like