hus

Gjør det lettere å velge strømleverandør

single-image

Enten man er ny eller en eksisterende kunde hos en annen strømleverandør, ønsker de fleste av oss å betale minst mulig i strøm. Strømprisene kan ofte bli høye, særlig i vintermånedene, og det kan da lønne seg å ha en god strømavtale som gir deg en grei pris. I jungelen av strømleverandører er det derimot ikke særlig enkelt å finne frem til den aller beste avtalen, med mindre man har god oversikt over hva som tilbys, og av hvem. Det finnes en lang rekke leverandører å velge mellom, men heldigvis minsker utvalget noe når man filtrerer på hvilke strømleverandører som leverer strøm til ditt postnummer. Det finnes også nettsteder som har samlet all informasjon om kraftpriser og strømleverandører på ett sted, slik at du kan finne den som passer best for ditt strømforbruk raskt og enkelt.

3 typer av strømavtaler

Det finnes 3 hovedtyper av strømavtaler man kan velge mellom: spotpris, variabelpris og fastpris. Med spotpris betaler man samme pris som det strømleverandøren selv kjøper strømmen for og prisen varierer derfor etter markedsprisen, som daglig kalkuleres av strømbørsen Nord Pool ASA. Ettersom spotprisen konstant følger svingningene i markedet, vil også strømprisen variere kontinuerlig.

Den andre avtalen man kan velge er variabelpris. Dette er en strømavtale som lenge har vært den mest populære, og som også fungerer relativt likt som spotpris-avtalen. Forskjellen er derimot at variabelpris følger markedsprisen i litt mindre grad enn hva spotprisen gjør, samt følger markedets behov. Med denne strømavtalen blir det derfor mindre prissvingninger å forholde seg til.

Den siste typen er fastpris, som er relativt selvforklarende. I stedet for å betale en strømpris som følger svingningene i markedet, kan man med denne strømavtalen velge å betale en fast pris hver måned. Med denne avtalen vil derfor ikke prisen stige i vintermånedene, men heller ikke være billigere de månedene man bruker mindre strøm.

You may also like