Uncategorized

Etterisolering og oppussing av dører og vinduer – en god investering i energieffektivitet

single-image

Nordmenn flest blir alt mer opptatt av energisparing, noe som selvfølgelig henger sammen med de til tider svært høye og uforutsigbare strømprisene. Det betyr også at det er mange som leter etter områder der det er mulig å spare strøm, og da er det lurt å se der forbruket er størst. Å skru av noen lamper, eller dusje litt kortere, kan selvfølgelig også bidra, men slike tiltak kan aldri måle seg med reduksjon av strømforbruket til oppvarming. Det handler da både om type oppvarming, isolasjon, dør og vindu – i tillegg til sunne vaner for lufting og oppvarming.

Større oppussingsprosjekter og renovasjon av boligen

Å etterisolere en bolig er et relativt stort prosjekt, som gjerne gjennomføres i forbindelse med annen oppussing eller utskiftning av for eksempel kledning eller tak. Når det er sagt finnes det også noen «enkle» løsninger, som etterisolering av kalde loft. Husk på at etterisolering bidrar til både lavere energiforbruk og høyere boligkomfort.

Utskiftning av dører og vinduer er vanligvis også forbeholdt større rehabiliteringsprosjekter, der dørene eller vinduene har nådd sin tekniske levetid. Samtidig kan det være relevant å skifte ut særlig lite energieffektive vinduer også før den tid. Moderne to- og trelags vinduer har svært god isolasjonsevne sammenlignet med eldre produkter. Energisparende vinduer finnes dessuten i alle størrelser og design, se for eksempel https://skanva.no/ for flere opplysninger.

Raske tiltak underveis – varmepumpe, reduksjon av trekk og mye mer

Det er selvfølgelig også mulig å gjøre enkle tiltak her og nå, i påvente av en større prosess med etterisolering og utskiftning av vinduer eller dører. Slike enkle tiltak har også gjerne en kort nedbetalingstid:

  • Installasjon av varmepumpe er et svært enkelt, og relativt rimelig, grep for å redusere strømforbruket. En varmepumpe kan gi opp mot fem ganger mer varme for pengene sammenlignet med vanlige panelovner, under optimale forhold selvfølgelig. Dessuten er det raskt og enkelt å få montert en luftvarmepumpe.
  • Trekk fra for eksempel utette vinduskarmer er ubehagelig, men kan dessuten gjøre at energiforbruket er unødvendig høyt. Det er selvfølgelig viktig å passe på at boligen får nok friskluft, hvis luft ikke tilføres via balansert ventilasjon, men det er unødvendig å hele tiden slippe inn kald luft.
  • Forskjellige rom i boligen kan med fordel varmes opp til ulike temperaturer. Soverommet kan være så kaldt som ned mot femten grader, så lenge som du følger med på at det ikke dannes kondens på utsatte steder. Dessuten er det smart å lufte mye og raskt, slik at det bare er luften i boligen som skiftes ut.

Strømpriser i stort er et omdiskutert tema, og det er uten tvil mange som sliter med svært høye strømregninger når prisene blir høye i fyringssesongen. Samtidig er det fint å huske på at norsk miljøvennlig kraft fra vann, vind og sol er svært verdifull, og vi bør prøve å ikke sløse med den unødvendig. Derfor er etterisolering og andre energisparegrep i hjemmet faktisk også skikkelige klimatiltak, som virkelig monner ved å gjøre mer grønn kraft tilgjengelig for andre formål – både i Norge og på kontinentet.

You may also like