hus

Derfor er god ventilasjon så viktig

single-image

Høye strømpriser kan legge en demper på humøret i mange norske hjem, og det er mange som ser etter tiltak som kan redusere strømregningen. Oppvarming er uten tvil den aller største kostnadsdriveren når det gjelder strøm i de fleste norske boliger – og derfor er det også fornuftig å se nærmere på eventuelle sparetiltak. Samtidig er det viktig å ikke skape andre utfordringer med innemiljøet i boligen.

Forskjellige typer ventilasjon

Relativt nybyggede boliger er utstyrt med såkalt balansert ventilasjon, som hele tiden tilfører friskluft og fjerner tilsvarende mengde luft fra boligen. Slike systemer er svært nyttige når det gjelder å sikre et godt inneklima, fjerne fuktighet og dessuten gjenvinne noe av varmen fra luften som pumpes ut. Det eneste du trenger å gjøre er å skifte Villavent-filter, eller filter fra annen leverandør, med jevne mellomrom. Det er enkelt å få tak i Villavent filter, kjøp på nett her og få de levert i posten.

Eldre boliger er avhengige av enklere systemer for ventilasjon, i form av ventiler og eventuelt mekanisk avtrekk på bad og andre rom. I slike boliger er det ekstra viktig å følge med på ventilasjon og lufting.

Høy luftfuktighet – et potensielt problem

Som regel vil faktisk den relative luftfuktigheten inne i boligen være lavere i fyringssesongen, noe som er naturlig med tanke på at tørr luft hentes utenfra – og så varmes opp inne. Likevel tilføres det også mye fuktighet til innendørsluften, fra dusjing, matlaging, klestørking og mange andre aktiviteter.

Denne fuktigheten kan kondenseres på for eksempel vinduer eller kalde yttervegger, noe som kan skape grobunn for mugg og andre utfordringer. Derfor er det viktig å følge med på fuktighetsnivået, særlig i kjellere og andre rom der det er risiko for at varm og fuktig luft møter kalde flater.

Korrekt ventilasjon, jevnlig lufting og en luftavfukter er enkle tiltak som lar deg beholde kontrollen over fuktighetsnivået – og bevare verdien til boligen din.

You may also like