elektronikk

Bordlamper som komplement til annen belysning

single-image

Å velge belysning til et rom, eller til en hel bolig, kan være en utfordrende prosess. Det er viktig å begynne med å lage en god plan, slik at de forskjellige belysningselementene faktisk henger sammen. Det betyr også at du bør begynne med å vurdere behov og nødvendig funksjonsbelysning, før du går videre til valg av stemningsbelysning og andre dekorative elementer.

Bordlamper – både funksjonelle og dekorative

Nesten alle lamper har selvfølgelig et dekorativt element, kanskje med unntak av helt nakne lysrørarmaturer og tilsvarende. Det betyr at en bordlampe også nesten alltid vil ha både funksjonelle og dekorative elementer. Det er mulig å begynne jakten på en bordlampe med å se på enten type/materiale eller stilretning. Da er det enklere å orientere seg i utvalget, husk på at det finnes mange tusen forskjellige bordlamper å velge mellom.

Alle bordlamper befinner seg et sted på skalaen mellom rent funksjonell og helt dekorativ funksjon. En skrivebordlampe er et godt eksempel på en funksjonell bordlampe, samtidig som det finnes en mengde forskjellige stilvalg, materialer og design å velge mellom. En enkel og stram skrivebordlampe med skarpt lys vil fremstå som mer funksjonell sammenlignet med et mer dekorativt alternativ med detaljer i messing og grønn skjerm. Saltlamper eller lavalamper er eksempler på lamper som befinner seg et godt stykke mot den dekorative siden av spekteret, samtidig som de selvfølgelig også kan fungere som begrenset grunnbelysning.

Integrasjon med annen belysning i boligen

Bordlamper er en integrert del av annen belysning i et rom, og det er derfor greit å ha bordlampene i bakhodet allerede i forbindelse med valg av taklamper og annen generell belysning. Det store utvalget bordlamper gjør det enkelt å velge lamper som matcher for eksempel taklamper og stålamper, noen ganger også fra samme serie. Samtidig er det dessuten noen som velger å eksperimentere med helt andre designelement, det er selvfølgelig mye enklere å prøve ut en liten bordlampe istedenfor å bytte tak- eller vegglamper. Å komplettere et moderne interiør med en vintagelampe kan være et interessant grep, men pass da på å ikke blande for mange stiler i noe som vil fremstå som et kaos.

Bordlamper som en del av et smarthjem

I dag er det også svært enkelt å legge til bordlamper som en del av et smarthjem-system med samkjørt belysning. Det er mulig å velge smarte lyspærer som passer til absolutt alle lamper, noe som også betyr at du ikke trenger å tenke på stort smartplugger eller andre mer kompliserte fastmonterte dingser. Noen bordlamper, som for eksempel skrivebordlamper, vil naturlig skrus av og på i takt med behovet for arbeidslys. Andre bordlamper, som dekorative stemningsbelysning, kan med fordel skrus på eller dimmes opp automatisk i takt med at det blir mørkere ute.

Noen bordlamper er også laget spesifikt for å plasseres i vinduskarm, noe som også kan fungere fint sammen med andre komponenter i en smarthjemløsning. Det er alltid hyggelig å komme hjem til et opplyst hjem, og en tidsstyrt lampe i vinduskarmen er et godt komplement til annen tradisjonell eller tidsstyrt belysning i boligen.

You may also like